Det är endast nyligen som man kunnat koppla den här vården som del av könsidentitetsutredningen, eftersom att man tidigare behövde steriliseras inför ändrad juridisk könstillhörighet och behövde förstöra sina banker på sparade könsceller.
I nuläget så är det endokrinologen, som man träffar ca 1 månad efter diagnos, som skickar in remissen till reproduktionsmedicin (avdelningen där nedfrysningen av könsceller sker). Efter det är det ungefär 1-3 månaders väntetid innan man får ett första konsultationsmöte.
Om man utreds på Huddinge sjukhus så vänder man sig även till repoduktionsmedicin där. Länk till hemsidan: http://www.karolinska.se/fertilitetsenheten
Man kan inte heller göra den här behandlingen under testosteronbehandlingen. Man måste antingen skjuta upp den eller avbryta den. Om man redan påbörjat testosteronbehandlingen så måste man vänta 3-6 månader innan man kan påbörja behandlingen för att plocka ut och frysa ned sina äggceller för framtida bruk. En positiv sak är att man kan påbörja testosteronbehandlingen (igen) direkt dagen efter att man plockat ut äggcellerna.
Vilken läkare som helst kan egentligen skicka ut remissen. Jag ville inte vänta på att få träffa endokrinologen för att få hjälp, för det skulle innebära en fördröjning av min testosteronbehandling. Jag bokade en tid med min husläkare för att se om han kunde skicka en remiss till reproduktionsmedicin åt mig. Och visst kunde han det, och vips så blev den ivägskickad. Det tog bara en vecka innan jag fick en kallelse till ett första konsultationsmöte på reproduktionsmedicin.
Jag fick en samtalstid bokad på 45 minuter och under mötet fick jag förklara varför jag önskar att spara könsceller och att jag gick på en könsidentitetsutredning för transsexualism. På huddinge har de precis börjat ta emot patienter som mig och hade koll på vad jag gick igenom, men de har lite svårt med hur de ska bemöta transpersoner, dock är de öppna till att lära sig!
De berättade om hur hela processen går till, olika prover man måste ta och undersökningar man måste gå igenom, hur behandling med hormoner går till och själva ingreppet och nedfrysningen. Här är en sida som förklarar processen:
- Behandlingen: http://aggfrysning.onlinetips.se/behandling.htm
- Nedfrysningen av äggceller: http://aggfrysning.onlinetips.se/nedfrysning.htm
Länk till en persons blogginlägg om upplevelsen då hen följde med på sin trans-väns möte på reproduktionsmedicin i Huddinge:http://transformering.se/transbloggen/fertilitetskliniken-tar-emot
På mitt konsultationsmöte berättade jag att jag inte hade fått diagnos än men att den skulle sättas snart (vilken den gjort nu!), men de tyckte det var helt okej. Sök in så tidigt så möjligt du kan om du vet att du vill göra detta. Det var bra att jag tog kontakt på förhand och inte väntade in det! Då skulle jag inte ens kommit dit än. Men man får nog inte göra ingreppet förrns efter diagnos. Man behöver inte heller betala för något, eftersom det är medicinska skäl till att man fryser ned sina könsceller, inte sociala.
Edit: Jag frågade min barnmorska om man kunde göra ingreppet innan diagnos, och det skulle nog gå bra sa hon.
Nu har jag tagit blodprover för att testa olika värden och nästa steg blir en vaginal ultraljudsundersökning för att undersöka mina äggstockar. Allt det ingår i den obligatoriska fertilitetsundersökningen (även kallad basutrednig) innan man plockar och fryser ned sina äggceller. Googla vidare på för att få reda på så mycket som möjligt! Och kommentera/maila mig om du undrar något mer! Mer uppdateringar kommer snart! Ta hand om er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar