Jag har aldrig varit på Karolinska i Huddinge och virrade runt en kvart innan jag fattade vart jag skulle och blev nästan sen, så se till att vara i god tid om du ska dit och inte har varit där innan! Du har i ju för sig också med dig en liten karta som du fått i kallelsen med vart du ska gå (men så klart hjälper det inte mig! Hehehe!)
Först så gick min läkare igenom grundinfon om hur det går till på en könsidentitetsutredning, vilken slags personal man kommer få träffa och hur lång tid utredningen tar innan diagnos. Man får oftast diagnosen runt efter ett år men det kan bli lite tidigare eller senare. Beroende på ens önskan så kan man också förlänga tiden eller avbryta utredningen, men sen om man vill så får man plocka upp den där ifrån man slutade. Om du inte identifierar dig som just transsexuell och vill transitionera på ett specifikt sätt så finns det en bredare diagnos, helt enkelt "könsidentitets-störning", så det är inget problem! Hon nämnde också att det finns olika anhöriga-grupper utanför kliniken som man kan delta i. Sedan berättade hon att jag också kommer ha ett möte med mina anhöriga. Ingen direkt info om medicinska ingrepp, det blir en senare gång!
Det finns flera "patienter" med olika diagnoser som aspergers, bipoläritet, depression o.s.v, men det ska inte heller förhindra utredningen. Läkaren kommer också fråga om sjukdomar inom släkten, sedan om missbruk och allergier. Basic stuff.
Efter det så frågade hon mig om varför jag vill gå på en könsidentitetsutredning, om hur jag var som liten, när jag kom på att jag var trans, om jag kommit ut ännu, hur min familj har tagit det och om något är jobbigt för mig på grunda av det. Allting gick väldigt smidigt! Hon var förstående, lyssnade bra och var väldigt klar i det hon sa. Hon tyckte att jag var duktig på att prata, jag kan tydligen beskriva mina tankar och känslor bra, så jag borde inte få någon läkare som vill ha återbesök för att jag är oklar, verkar osäker eller liknande. Det är ju skönt!
Om du inte är bekväm i att prata om något så är det helt okej, du kan bara säga pass. Om det finns någon fråga som upprör dig så kan du nämna det så att utredaren kan tänka på det i fortsättningen.
Sen fick jag fylla i lite papper om hur de ska kontakta mig och så skrev jag under på att jag tillät dem ta del av mina tidigare journaler hos min egna psykiater, vilket jag gärna vill att dem ska ha och sen fick jag ett häfte som "hemläxa" att fylla i tills nästa möte som handlar om hur jag funkar i vardagen. Jag fick också några informativa broschyrer om psykiatrin på Karolinska och om enheten för könsidentitetsutredningar.
Och det var det! Som du märker går första mötet ut på grundläggande fakta om utredningen och om vem du är, hur ditt liv som transperson ser ut och om hur du har mått/mår allmänt. Man går inte så djupt in på alla ämnen, jag skulle kalla det en mjukstart!
Jag fick dock redan nu en remiss till en trans-vänlig gynekolog på Söder i Stockholm som ska hjälpa mig att göra mig av med mensen! Det ska bli trevligt, uppdaterar er om detta senare.
Mitt nästa möte är exakt om en månad den 11:e mars! Om du undrar något mer så skriv det som en kommentar! Här är också en länk som beskriver könsidentitesutredningen steg för steg: http://www.transformering.se/f%C3%B6r%C3%A4ndra_din_kropp/k%C3%B6nsutredning
Puss på er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar