onsdag 30 januari 2013

Hur jag kom på mitt namn + Tips!

Jag ville ha ett namn som man kan ha smeknamn till och som funkar internationellt, utan att vara helt engelskt. 


När jag var nio så fanns det en pojke i min parallell som hette Andreas som var lik mig, och då tyckte jag att om jag skulle vara en kille så skulle jag heta det med. Men sen när jag väl skulle välja ett nytt namn som kille nio år senare så kändes det inte passande längre. 

David, Simon och Marcus samt några andra namn jag gillade snurrade runt i mitt huvud i veckor! Jag var nästan hundra på Marcus men det kändes inte helt rätt. Och jag som ville komma ut som kille snarast, men jag insåg att detta inte är något man stressar fram.

En dag så vaknade jag bara upp och på direkten fick jag upp ett nytt namn i huvudet som jag inte ens tänkt på innan, och det var Robin. Jag tänkte att det var en typisk konstig grej man kommer på när man är yrvaken som sen blir fett konstigt, men det har funkar för mig sen dess!

8 enkla tips till dig som vill byta namn:
  • Skriv upp/tänkt ur minst 5 namn som du själv gillar.
  • Fråga vänner/familj om de har några fler förslag.
  • Välj inte bara ett namn som flest personer tycker passar på dig. Den främsta meningen med att rådfråga är att du ska får höra namn som du tidigare inte tänkt på så du får fler valmöjligheter. Det ska vara ett namn som du ska stå ut med, inte de omkring. Se till att det känns rätt för DIG.
  • Välj inte det första bästa bara för att du vill byta namn på direkten!
  • Det kan vara bra att välja något som låter moget och som funkar i alla åldrar. Kanske inte ett häftigt amerikanskt namn eller något från en kändis/karaktär du tycker om för tillfället t.ex. Det kanske inte känns rätt senare och det kan vara jobbigt att behöva byta igen.
  • Försök inte att koppla namn till folk som du känner/har känt innan, det kan få vissa namn att låta överdrivet fina eller fula beroende på den du tänker på och kan förstöra dina valmöjligheter.
  • Välj max ut 3 namn som du gillar bäst så blir det lättare att välja.
  • Testa ditt favoritnamn i din familj, bland dina kompisar eller inför folk i ytliga sociala sammanhang. Känn efter om det fortfarande är rätt och bekvämt innan du kommer ut med det officiellt. 

Att ha ett nytt namn kan kännas konstigt i början, även du måste vänja dig vid det så oroa dig inte det bör gå över efter ett tag.


Lycka till!
Om du har några andra tips, skriv gärna ner dem i kommentar! 

torsdag 24 januari 2013

Vad är trans? "A-Ö"

Trans är kort för transperson, som anses vara ett paraplybegrepp för alla de personer som bryter mot samhällets normer kring kön och könsidentitet. Trans har ingenting med ens sexualitet att göra. Som transperson kan man vara homosexuell, bisexuell, heterosexuell, asexuell, queer eller vad som helst.


Jag har samlat information för att beskriva olika begrepp som har med att vara trans (och annat relaterat) att göra. 
TRANSSEXUELL
Transsexuell, förkortat TS, är den som upplever sig vara av ett annat kön än det juridiska kön man tilldelades vid födseln och har en vilja att förändra kroppen helt eller delvis med exempelvis kirurgi eller hormonbehandling. Ofta hör man att transsexuella önskar genomgå ett könsbyte. En mer passande term är könskorrigering: att man vill korrigera sin kropp för att matcha det kön man känner att man är. Transsexuell brukar oftas förknippas med transa. Vilket är helt fel.
TRANSVESTIT/TRANSA
Transvestit är den person som mer eller mindre ofta, helt eller delvis använder sig av ett annat könsuttryck. Det kan handla om kläder, kroppsspråk, röstläga och andra attribut. Vissa personer klär om helt, andra har bara några enstaka detaljer eller plagg.
FEMALE TO MALE (FTM)
FtM är en förkortning för Female-to-Male eller Kvinna-till-Man på svenska. Det är ett ord som ofta används för att beskriva vilken resa en transsexuell kille gör eller har gjort. En transsexuell person som är FtM blev vid sin födelse biologiskt och juridiskt sett kategoriserad som en tjej men känner sig egentligen som (och är) en kille.
MALE TO FEMALE (MTF)
MtF är en förkortning för Male-to-Female eller Man-till-Kvinna på svenska. Det är ett ord som ofta används för att beskriva vilken resa en transsexuell person gör eller har gjort. En transsexuell person som är MtF blev vid sin födelse biologiskt och juridiskt sett kategoriserad som kille men känner sig som (och är) en tjej.
TRANSGENDER
Transgender är ett brett begrepp som kan betyda olika saker för olika personer. En del definierar det som att vilja korrigera delar av sin kropp men utan att vara transsexuell. En del definierar det som att vara transsexuell men inte vilja korrigera sin kropp. En del definierar det som att man helt enkelt inte passar in i det kön man har rent juridiskt men utan att vara 
intergender, nongender, transsexuell, transvestit eller bigender.
INTERGENDER
Intergender är den person som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna/man-uppdelningen av kön. Intergender betyder inte samma sak för alla som definierar sig som det. Vissa intergenders känner sig både som tjej och kille. Andra känner att de befinner sig mellan de två kategorierna. Och många intergenders känner sig som inget kön alls. 
En del intergenders vill förändra kroppen genom hormoner och/eller kirurgi, andra vill det inte. 
Att vara intergender har alltså ingenting att göra med hur ens kropp ser ut utan handlar om vilken kön man känner sig som (ens könsidentitet). Många personer som är intergender använder ”hen” eller "den" eller något annat könsneutralt som pronomen (icke-könsneutrala pronomen är ”hon” eller ”han”).
CIS-PERSON
Cisperson är, väldigt förenklat, den som inte är 
transperson. Helt enkelt en person vars biologiska kön, juridiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen. Exempelvis en person som föddes med fitta och då fick "tjej/kvinna" registerat i folkbokföringen och som under hela sitt liv ser sig själv som kvinna.
Cis är latin för "på samma sida" medan trans betyder "överskridande".
INTERSEXUELL
Intersexualism är en medicinsk diagnos som ges till personer som rent biologiskt inte går att könsbestämma som antingen tjej eller kille enligt samhällets system för kön. Det kallas också för DSD: Disorder of Sex Development.


KÖN: ett sätt att kategorisera människor. Kön delar ofta in människor i grupperna ”män” och ”kvinnor”. Kön har flera olika delar.
KÖNSIDENTITET: en persons självidentifierade kön, det vill säga det kön en person känner sig som
KÖNSUTTRYCK: hur en person uttrycker sitt kön. T.ex. kläder, kroppsspråk, frisyr, socialt beteende, röst och smink.
BIOLOGISKT KÖN: definieras utifrån inre och yttre könsorgan, könskromosomer och hormonnivåer.
JURIDISKT KÖN: det kön som står registrerat i folkbokföringen, i passet, i ens legitimation. Ens juridiska kön framgår också av personnumret.

onsdag 16 januari 2013

Då jag kom ut och hur mitt liv förändrades

Det finns inget exakt datum då jag kom ut som kille första gången. Det är som att allt sakta har trappats upp, och jag har pratat med mina systrar och min mamma om mina känslor enda sedan 2009 då mina funderingar över att kanske vara kille började. Till slut den 10:e januari 2012 så föll allt på plats och drygt 4 månader senare vågade jag komma ut och leva som kille.

Jag kom ut inför klassen den 26:e april, jag hade fått de 5 sista minuterna på en lektion.
Läraren kallade på mig mig upp till tavlan inför klassen, och i tystnad skrev jag mitt nya namn, alla böjningar på manligt pronomen och ritade ett kill-tecken bredvid. Sedan berättade jag om vad som stod på tavlan, hur jag identifierade mig, vad jag ville bli kallad och inte bli kallad (t.ex tjej eller "hon").
Alla har nog tagit det bra, jag har inte blivit retad men har fått dumma frågor ibland. C'est la vie! Jag fick faktiskt applåder, beröm och kramar!

Samma sak gjorde jag inför mina lärare under ett av deras möten, sedan skrev jag om det på Facebook och min mamma berättade för mina släktingar åt mig.

Mitt liv har förändrats sedan dess. Jag kan andas lättare och har inte längre en klump i bröstet som kvävt min självkänsla de senaste åren. Det känns som att jag brutit igenom en tjock barriär och inte längre är rädd för vad folk tror om mig, för jag vet äntligen vem jag är. Jag förstår att mycket rädsla, ilska och sorg jag känt beror på att jag har varit född som fel biologiskt kön. Jag förstår varför jag har tyckt att jag är så äcklig och konstig och varför jag har hatat mig själv. Jag tar inte ut smärta på mig själv längre utan försöker lösa det på annat sätt i stället nu när jag vet var det mesta kommer ifrån.

Folk runt omkring mig ser den unge mannen inom mig, och bemöter mig som honom och de flesta har vant sig vid mitt nya namn och pronomen, vilket glädjer mig. Jag har mina stunder av ångest men mår i allmänhet mycket bättre. Jag uppskattar det som har gjort mig till den jag är idag och jag tänker bli en så fin kille som möjligt, och jag tror all den kunskap och erfarenhet som jag fått under min uppväxt som tjej kommer hjälpa mig med det då jag fått mer annorlunda vyer av världen än vad de flesta killar har fått.

måndag 14 januari 2013

Första kallelse till utredning!

I eftermiddags fick jag ett brev som känts att jag har väntat i evigheter på! Jag har fått en kallelse till psykiatrin i Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset till mitt första möte med min läkare som delvis kommer att ha hand om min könidentitetssutredning.

Min bokade tid är den 11:e februari och jag kan inte göra något annat än att vänta otåligt! Det här ska bli spännande...




söndag 13 januari 2013

Har du vetat att du var kille sedan du var barn?


Detta är en mycket vanlig fråga och jag tror att svaret är nej. 
Vissa är medvetna redan från barndomen att de inte känner sig hemma i sitt tilldelade kön och andra kan få tillbaka minnen av att ha känt så på efterhand. Vissa har haft en lycklig och oanande uppväxt med sitt tilldelade kön men inser sedan en dag att det är fel. Jag vill också påminna om att man inte bör ha velat vara som en stereotypisk pojke/flicka under sin uppväxt utan man kan ha varit nöjd med sina leksaker, hobbys, kläder och kompisar men känner sig som det motsatta könet ändå. 

Nu till mig. 
Min idol var min pappa när jag var liten. Jag identifierade mig med honom och ville bli lika tuff och stark som honom. Jag ville hålla på med bilar, båtar och motorcyklar, ha ett fläktfyllt liv och charma kvinnor. I mina ögon var han som James Dean och på samma gång en modig skeppskapten.
Som flicka fick jag inte vara med och leka med allt eller vara med alla om jag t.ex.ville  spela fotboll eller leka med Bionicles någon rast. Och så var det för alla, annorlunda beroende på vilket kön man tillhörde. Men när jag var liten fattade jag inte att jag var i en fel slags kropp, att jag ville vara en av pojkarna, utan jag tyckte främst att det var något fel på de vuxna och barnen som höll på och delade upp alla sådär. Det var så jobbigt.
Jag struntade i dem som var taskiga mot mig och ville i stället bli världens coolaste rock-tjej som spelade trummor och så ville jag dansa break-dance, sjunga och rappa. Militärmönster och flammor tyckte jag var sjukt ballt och vita sneakers, kepsar, nitar och college-jackor. Jag var nöjd med att ha mina flick-kompisar och att få leka med dem, det kändes som att pojkarna var dumma och trångsynta som inte lät mig vara med. Men så klart fanns det en inre vilja att faktiskt få vara med. Något som min mamma var mån om att lära mig var självrespekt och tacksamhet för det man hade, det hjälpte mig att härda ut.

Summering. Nej, jag har inte vetat att jag har vart kille sedan jag var barn, dock tror jag att viljan att vara tuff var förgrunden till att inse att jag ville vara en kille, men det skulle inte ske för ens senare.

















lördag 12 januari 2013

Vem är jag och vad kommer du få läsa på min blogg?

Jag heter Robin och är en transkille, just nu på 18 år och är inne på sista terminen av gymnasiet. Jag har valt att starta en blogg nu eftersom att jag snart, vilken dag som helst, kommer få en kallelse till mitt första möte med en psykiater/läkare som är en av dem som ska ta hand om min könsidentitetsutredning. 

Jag planerar på att dokumentera varenda möte jag går på, hur det går till och hur det känns för mig samt mina tankar under och mellan dessa olika möten. Jag önskar att först och främst rikta mig till unga transkillar som är nyfikna på att/vill korrigera kroppen och gå igenom en utredning själva, men sedan får andra intresserade gärna ta del av min blogg, kommentera, ställa frågor och kontakta mig.

Jag kom ut som kille officiellt mellan 26-28 april 2012, d.v.s inför min klass, lärare, släkt och vänner och jag har levt som kille öppet sedan dess.

Välkommen!